Hus

Vurderer du, eller leier du allerede ut boligen? Dette må du vite!

Å leie ut bolig kan være en god inntektskilde og en smart måte å maksimere verdien av eiendommen din på. Enten du vurderer å leie ut en del av din egen bolig eller en hel enhet, er det flere faktorer du bør vite om.

Det finnes også en spennende inntektskilde med korttidsleie av bolig eller hytte i kortere perioder - for eksempel til sommeren hvor det er mye turister.

Gjør deg kjent med lover og regler

Det er viktig å være kjent med de lokale lovene og reglene for utleie, samt nasjonale retningslinjer. Dette inkluderer alt fra krav om brannsikkerhet til eventuelle restriksjoner på korttidsutleie i kommunen. Hvis du kun leier ut en del av din egen bolig, er det viktig å være klar over at det kan være spesifikke regler du må følge for denne typen utleie. Informasjon om dette finner du på kommunens hjemmesider.

 

Når det gjelder skatteregler for utleie av egen bolig, er det verdt å notere seg dette:

  • Skattefritak: Hvis du leier ut mindre enn 50% av boligen du selv bor i, er inntekten du oppnår skattefri. Du må leie ut i minst 30 dager.
  • Skattepliktig inntekt: Dersom du leier ut mer enn 50% av din egen bolig er leieinntektene som overstiger 20 000 kroner skattepliktige. Du må selv huske å føre opp disse inntektene i skattemeldingen din.
  • Fradrag: Du kan få fradrag for kostnader knyttet til utleie, som vedlikehold, kommunale avgifter og forsikring. Det er viktig å dokumentere disse utgiftene i skattemeldingen din nøye.

 

Når det gjelder utleie av sekundærbolig (leilighet eller fritidsbolig), er skattereglene disse:

  • Skattepliktig inntekt: All leieinntekt fra utleie av sekundærbolig er skattepliktig fra første krone - dette gjelder både langtidsleie og korttidsleie.
  • Fradrag: Du kan trekke fra kostnader knyttet til utleie, som vedlikehold, kommunale avgifter, forsikring og renter på lån som er tatt opp for å kjøpe boligen.
  • Merverdiavgift (MVA): Korttidsutleie (mindre enn 30 dager) kan medføre merverdiavgiftsplikt hvis du driver med utleie i stor skala.

 

Smarte løsninger for korttidsutleie i Trøndelag

Norge er et populært turistmål, og med økte priser og fullt belegg på hoteller kan det være penger å spare ved å booke via Airbnb eller Finn.no. Ved å velge å bo utenfor storbyene, kan turistene i tillegg til å spare penger  få en annerledes opplevelse. Trøndelag er en spennende mulighet hele året, men kanskje spesielt om sommeren, med sin vakre natur og sjarmerende områder. Mange turister ønsker å oppleve det "ekte" Norge, og naturen og det landlige miljøet kan være like tiltalende som storbyopplevelsene.

 I tillegg skal Trondheim være vert for VM på ski i 2025, hvor det ryktes at det allerede begynner å bli trangt på hotellene, så akkurat i den perioden kan det være ekstra aktuelt å leie ut .Så her er det muligheter til å tjene litt penger.

Plattformer som Airbnb tilbyr en enkel måte å administrere korttidsutleie på, og hjelper deg med å nå ut til et bredt publikum. De gir deg tilgang til et stort marked av potensielle leietakere, og tilbyr både verktøy for betaling, kommunikasjon og anmeldelser/tilbakemeldinger. Dette kan gjøre utleieprosessen mye enklere for deg.

Vær likevel klar over at selv om korttidsutleie kan være mer lønnsomt, krever det også mer tid og innsats. Langtidsutleie gir en jevnere inntektsstrøm og krever mindre administrasjon og arbeid. Vurder derfor hva som passer best for deg og din situasjon.

 

Utleie av fritidsbolig for ekstra inntekt

Med riktig planlegging kan utleie av hytta gi deg ekstra inntekter som kan brukes til å finansiere drømmeferien eller redusere økonomisk belastning på huslånet ditt.

Mange hytteeiere lar hytta stå ubrukt i store deler av året, spesielt utenfor feriesesongen. Ved å leie ut hytta når du ikke bruker den selv, kan du generere betydelige inntekter. I slike tilfeller kan det være smart å bruke utleieplattformer som Airbnb.

Artikkelen fortsetter under bildet

Boligblokk

Sjekkliste på hva du trenger:

Finn og sett riktig pris

Å sette riktig utleiepris på boligen vil være helt avgjørende for å tiltrekke seg leietakere og samtidig oppnå maksimal inntekt. Det er derfor smart å gjøre en grundig markedsundersøkelse slik at du finner ut hva tilsvarende eiendommer i ditt område blir leid ut for. Husk å ta hensyn til sesongvariasjoner når du undersøker dette, spesielt hvis du planlegger korttidsutleie gjennom tjenester som Airbnb.

 

Gjør boligen attraktiv og ta fine bilder

En velstelt og pen bolig tiltrekker seg flere potensielle leietakere. Sørg derfor for at boligen er godt vedlikeholdt, og vurder om det er verdt å oppgradere deler av leiligheten, spesielt kjøkken og bad hvis disse er veldig utdaterte. Videre kan god belysning, pene møbler og riktig innredning fort utgjøre en stor forskjell på boligens utseende.

Bildene du bruker i annonsen er ofte det første potensielle leietakere møter på og vurderer når de er på jakt etter et sted å bo. Det er derfor smart å prioritere å ta ordentlige og fine bilder som kan fremheve de beste sidene ved boligen din. Gode bilder i annonsen øker ofte sjansene for å tiltrekke seg flere og bedre leietakere.

 

Sørg for å ha riktig forsikring på plass

Det er viktig å sørge for at du har riktig forsikring på plass før utleieforholdet starter! Vanlige boligforsikringer dekker nemlig ofte ikke skader som oppstår når boligen leies ut. Vår samarbeidspartner Frende tilbyr ulike forsikringsløsninger som er spesifikt laget for utleieboliger. Forsikringen inkluderer blant annet dekning av tapte leieinntekter, ansvarsforsikring og skadeverk forårsaket av leietakere. I tillegg gir forsikringen deg rettshjelpsdekning i tilfeller hvor det oppstår juridiske tvister med leietakeren.

Snakk med en av våre rådgivere om forsikring

 

Vær nøye med kontrakten

En skriftlig leiekontrakt er viktig for å beskytte både deg og leietakeren. Kontrakten bør inkludere detaljer slik som leieperiode, leiebeløp, depositum og vedlikeholdsansvar. Det kan være lurt å få juridisk hjelp til å utarbeide en standardkontrakt på forhånd, slik at du har alt på riktig side.

Hvis du ikke har tid eller erfaring med utleie fra tidligere, kan det være en god idé å få hjelp av eller bruke en eiendomsforvalter eller et utleiefirma. De kan håndtere alt fra markedsføring av boligen til å finne leietakere og administrere leieforholdet.

Enten du skal leie ut en del av egen bolig, leilighet eller fritidsbolig, ønsker vi deg lykke til med utleieprosjektet!

Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank

Vi er her for deg - i gode og andre dager