Ungt par flytting

Tips til deg som vil komme inn på boligmarkedet

Å komme inn på boligmarkedet krever litt fra deg - her er noen tips til deg!

De aller fleste drømmer om å kjøpe sin første bolig og komme inn på boligmarkedet. Kravene til å få innvilget boliglån er strenge, men det er absolutt mulig dersom du er strukturert og disiplinert. 

For å få innvilget lån av banken er det to ting som må være på plass: oppspart egenkapital på minst 15% av kjøpesum og inntekt.

Les også: Slik sparer du egenkapital

Det er heller ikke sikkert at ved ditt første boligkjøp er alle dine ønsker knyttet til beliggenhet, boligstørrelse og standard innvilget. Likevel kan man få en god førstegangsbolig hvis man er litt tålmodig i boligkjøpeprosessen.

Tips til deg som vil inn på boligmarkedet

1) Sørg for å ha oversikt over økonomien din
Hvor mye inntekt har du hver måned? Hvilke utgifter har du? Er det noen steder du kan spare inn? Vi oppfordrer til å lage et budsjett slik at du får oversikt over økonomien din.

2) Er du under 34? Start sparing i BSU!
Boligsparing for ungdom (BSU) har bankens beste rente, gir deg skattefordeler og gir deg fordeler den dagen du kjøper bolig. Du kan spare inntil 27.500,- kr hvert år og få opptil 5.500,- kr i skattefradrag

Les mer om BSU her

3) Spar også etter du har fylt opp BSU-kontoen din
Etter du har fylt opp BSU-kontoen med det årlige beløpet på 27.500,- bør du spare videre på en annen sparekonto. Det krever en ganske høy sum for å få spart nok egenkapital.

Les også: Slik sparer du egenkapital

4) Ikke ta for mye risiko når du sparer til egenkapital
Dersom du sparer egenkapital i fond eller aksjer, risikerer du at pengene dine taper seg i verdi dersom aksjemarkedet går nedover. Spesielt ved kortsiktig sparing (under 5 år) anbefales det at man sparer på sparekonto.

5) Opprett fast sparing når du får utbetalt lønn
Finn ut hvor mye du må spare i måneden for å nå sparemålet ditt. Deretter kan du sette en fast sum som overføres til sparing i måneden. Dette er et enkelt tiltak som gjør at du ikke trenger å bruke energi på sparing fordi det går av seg selv.

6) Ta deg god tid
Ikke stress når du er på boligjakt. Ta deg god tid, og velg en bolig du trives med. bolig. 

7) Still forberedt
Snakk med din rådgiver i banken og finn ut hvor mye du kan by på en leilighet. Da vet du hva du kan se etter og få gode råd for å komme inn på boligmarkedet.

Kundesenter Åsen

Ønsker du rådgivning?

Å komme seg inn på boligmarkedet kan ta tid, men dersom du er strukturert og disiplinert er sjansen stor for at din boligdrøm blir virkelig. Ønsker du en prat med en rådgiver for råd som er tilpasset deg og din økonomi, kan du alltid kontakte din rådgiver i banken eller vårt kundesenter for å avtale møte.