Stearinlys

Er hjemmet ditt godt nok brannsikret?

Brannsikring av hjemmet ditt er en avgjørende del av å ivareta din egen og familiens sikkerhet. Branner kan oppstå når som helst, og det er derfor viktig å være godt forberedt. Ifølge Frende Forsikring skjer de fleste branner i desember og januar, mange av disse viser seg å starte på kjøkkenet…

 

Her kommer en kort oversikt over hvilke elementer rundt brannsikring som er smarte å ha på plass i hjemmet ditt. 

Brannslukningsutstyr

Et av de første trinnene i brannsikring av hjemmet er å ha fungerende brannslukningsutstyr. Sjekk derfor at brannslukningsapparatet ditt er testet nylig og har tilstrekkelig med trykk igjen. Hvis det har gått mer enn ett år siden forrige test, bør du få apparatet sjekket og vedlikeholdt - eller byttet ut. Det er lurt å plassere brannslukningsapparatet på strategiske steder i hjemmet, som på kjøkkenet og/eller nær soverommet. Sørg også for at alle i husstanden vet hvordan de bruker brannslukningsapparatet i tilfelle en nødsituasjon skulle oppstå og det er bruk for det.

 

Flamme

Sjekkliste for brannslukningsapparat

  • Periodisk vedlikehold (hvert kvartal): For apparater som ikke er skumapparater: Rist apparatet forsiktig opp-ned for å sikre at pulveret faller fritt i flasken. Kontroller at trykkindikatoren viser grønt, at sikringssplinten er på plass, og at forseglingen er intakt.
  • Periodisk vedlikehold (hver 5. år): Brannslukkeren skal nå gjennomgå en kontroll av en kvalifisert fagperson.
  • Periodisk vedlikehold (hvert 10. år): Brannslukkeren skal nå enten gjennomgå en service eller bli byttet ut, avhengig av behovet.

Røykvarslere

Røykvarslere spiller en svært viktig rolle i tidlig oppdagelse av branner. Ifølge Frende har over halvparten av Norges befolkning ubrukelige røykvarslere. Kontroller derfor jevnlig at røykvarsleren din fungerer som den skal, ved å trykke på testknappen. Bytt batteriene minst én gang i året, eller når varsleren indikerer lavt batterinivå. Installer røykvarslere på alle etasjer i hjemmet, spesielt nær soverommene. Sørg for at de er plassert på steder der røyk kan oppdages raskt, som i korridorer og ved trapper.

Brannstiger

Hvis hjemmet ditt har flere etasjer, bør du vurdere å ha brannstiger tilgjengelig. Dette kan være avgjørende for å kunne evakuere trygt, i tilfelle brann skulle blokkere en hovedutgang. Forsikre deg om at brannstigene er i god stand, og at de er enkle å både åpne og bruke. Øv på å bruke dem sammen med familien, slik at alle vet hvordan de fungerer i en nødsituasjon.

Branntepper

Branntepper er nyttige verktøy for å kvele mindre branner eller for å beskytte deg/dere under eventuell evakuering. Ha minst ett brannteppe tilgjengelig på kjøkkenet - ettersom de fleste branner starter der. Lær hvordan du bruker et brannteppe riktig. Brannteppet åpnes enkelt, brettes ut og kan raskt plasseres over brannen for å kvele flammene. Ved tilfeller av en nylig oppstått brann, skal teppet pakkes rundt hendene dine og deretter forsiktig plassere over flammene for å kvele den oppståtte ilden.

Sikre brannsikkerheten på kjøkkenet!

Brann- og redningsvesenet i Norge rykket ut til 3 276 boligbranner i 2022, og hele 1494 av disse var branntilløp på komfyren. Dette viser brannstatistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. En av de vanligste årsakene til komfyrbranner viser seg å enten være grunnet tørrkoking eller overoppheting under matlagingen. For å minimere risikoen for slike tilfeller, er det en klok investering å skaffe en komfyrvakt. Dette er en sensor som reagerer på høy varme ved å utløse en alarm og kobler strømmen fra komfyren.

Det finnes også noe som heter “slukkeskum på sprayboks”. Denne kan være nyttig ved mindre branntilløp - som for eksempel stearinlys som velter eller vedkubber som faller ut av peisen og tar fyr. Selv om dette ikke er tilstrekkelig som det eneste brannslukningsapparatet i boligen, fungerer det likevel som et verdifullt supplement. Ved mer omfattende branner bør man ta i bruk andre godkjente og større slukningsapparater.

Alarmer og varslingssystemer

Moderne teknologi har i dag gjort det enklere å overvåke hjemmet for oppståtte branner. Det kan derfor være smart å velge en brannalarm som er koblet til et sentralt varslingssystem, eller til og med til mobiltelefonen din. Disse systemene sender varsler umiddelbart når en brann oppdages, selv når du ikke er hjemme. På denne måten kan brannvesenet kontaktes raskt - selv når du er på farten.

Dersom uhellet først skulle være ute..

Med innboforsikring gjennom Frende Forsikring får du alt dekket dersom du skulle være så uheldig å bli rammet av brann i hjemmet ditt.

Les mer om forsikringen her

Ta kontakt med oss dersom du har ytterligere spørsmål rundt forsikring av hjemmet ditt! Våre rådgivere kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for deg og ditt hjem.

Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank

Vi er her for deg - i gode og andre dager

React component error: Error while rendering "SDCNEoS.views.LatestNews" to "react_0HN4F8V1BKRIC": TypeError: Cannot read property 'title' of null at u (serverBundle.js:2:7201599) -> …e:"frame__cell-item"},a.createElement("h2",null,t.title),a.createElement("div",{className:"latest-ne… at o (serverBundle.js:2:828374) at serverBundle.js:2:829392 at t.render (serverBundle.js:2:829425) at t.read (serverBundle.js:2:827296) at t.renderToString (serverBundle.js:2:834143) at Script [212]:1:16