Personlig økonomi

Hvordan kan banken hjelpe unge voksne med smartere pengebruk

Forskere ved Norges Handelshøyskole og Helse Møre og Romsdal har i høst gjennomført en spørreundersøkelse blant nesten 5000 bankkunder. Målet har vært å kartlegge nordmenns pengebekymringer. Forskerne mener at funnene i undersøkelsen er representative på landsbasis - og er veldig overrasket over resultatene.

De viste at halvparten av unge i Norge bekymrer seg for økonomien. Noe som har overrasket forskerne - og oss.

Mange er bekymret

Undersøkelsen viser at unge voksne mellom 26 og 34 år bekymrer seg mer for økonomien sin enn noen andre i Norge. Særlig kvinner og de som har relativt lav inntekt bekymrer seg. 

Nær en av to i aldersgruppen mellom 26 og 34 år bekymrer seg – mange i så stor grad at det går ut over humøret og gjøremålene deres. Blant de som har inntekt under 500 000 kroner, er det to tredjedeler som bekymrer seg for egen økonomi. 

Siden vi ser at dette er et område som kan føre til bekymring for mange av våre kunder, ønsker Selbu Sparebank å ta tak i problematikken - å gi deg verktøyene og rådene du trenger.

Vi har den siste tiden hatt en rekke artikler på hvordan unge mennesker kan forbedre sin økonomi:

Grunnkurs i personlig økonomi del 1

Grunnkurs i personlig økonomi del 2

Grunnkurs i personlig økonomi del 3

Ha fokus på sparing - begynn med bufferkontoen

Dette er noe vi ikke kan si mange nok ganger, det å kunne ha muligheten til å spare er svært forebyggende. Vi har også snakket en del om bufferkonto, og viktigheten av det tidligere. Grunnen til at det å kunne ha en bufferkonto er såpass viktig, er at om det kommer uforutsette utgifter, som bare må brukes penger på - om det så er bilreparasjoner, et nytt kjøleskap eller lekkasjer på badet, da slipper du å ta det på et kredittkort, eller be om ekstra lån i banken. Da kan du bruke innskuddet i bufferkontoen til dette.

Merk: en bufferkonto er ikke til en ferietur eller en ny tv du bare må kjøpe.

Viktigheten med en bufferkonto

Det er lurt å ha en bufferkonto i mange sammenhenger. Først og fremst fungerer det som en konto hvor du legger opp en “buffer” som skal ta seg av uforutsette hendelser som fører til et plutselig økonomisk behov. For eksempel reparasjon på bilen, et ødelagt kjøleskap eller lignende. Slike uforutsette utgifter har jo ofte en tendens til å oppstå når man minst venter det. Dersom man da ikke har avsatt midler til disse utgiftene, blir løsningen ofte finansiering. Slik som å låne midler fra kredittkort eller forbrukslån. Med andre ord vil en bufferkonto kunne spare deg for mange bekymringer, men også penger som ikke trenger å gå til renter.

Husk å sjekke endringer i skattekortet ditt

Når banken setter opp renten på boliglånet ditt, vil du få høyere fradrag i skatteoppgjøret ditt.  Andre vanlige endringer som fører til at du kanskje må betale mer eller mindre i skatt, er endret familiesituasjon, flytting, ny jobb, at du har blitt arbeidsledig eller at du tar utdanning. De siste årene har vi sett store endringer i økonomien på grunn av alt fra rentehevinger, krig og andre hendelser.  Dette kan ha konsekvenser for privatøkonomien din.  Å justere skattekortet etter renteoppgangen er altså smart. Fordi hvis du har mye i lån kan en liten justering av skattekortet gi deg flere tusenlapper «mer» å rutte med i måneden.

Rådgiverens beste råd til unge

Våre rådgivere på personmarked har noen klare råd å komme med til unge som i dag bekymrer seg for økonomien sin, og det er at de selvsagt burde ta kontakt med banken med en gang! Vi kan både komme med gode råd og tips til deg som trenger det, samt fungere som en god sparringspartner. Noen bekymringer kan kanskje vise seg å ikke være så alvorlige eller “skumle” som man først trodde, mens andre bekymringer igjen kan vise seg å være mer akutte.

Rådgiverne våre er opptatt av å formidle at de ønsker å være tilgjengelig for deg som kunde til enhver tid. Dersom du går rundt og funderer eller bekymrer deg over dine økonomiske forhold, kan rådgiverne våre være en viktig støttespiller for deg. Både når det gjelder små og store bekymringer. Som bank har vi både kunnskapen, innsikten og erfaringen som trengs for at vi sammen kan finne fram til de løsningene som gjør at du kan få en best mulig økonomisk hverdag.

Vår sparerobot

Det finnes mange forskjellige måter å spare på. Sparing på konto, aksjer, aksjefond, rentefond, obligasjoner og mer. Det er derfor lett å bli overveldet av alle valgene, og ikke minst av alle «råd» en kan finne på nett og sosiale medier.

Den viktigste funksjonen til spareroboten er å gi deg oversikt over hva sparepengene kan gjøre for deg og verdien av renters rente. Det er aldri for tidlig å begynne å spare og vi anbefaler at en begynner med dette så fort økonomien din tillater det. Ikke nøl med å ta kontakt for en hyggelig prat og gode råd.

Prøv vår sparerobot her

Ta kontakt med oss i Aasen Sparebank

Vi er her for deg - i gode og andre dager