Besteforeldre

Spare til pensjon

Mange kan forvente å få utbetalt ca. 50% av lønnen sin i pensjon.  Derfor er det anbefalt å starte pensjonssparing selv, for å sikre en bedre økonomi den dagen du blir pensjonist. Er du tidlig ute, og skaffer deg oversikt over hva du får utbetalt som pensjonist, har du mulighet til å påvirke egen pensjon. Husk at et aktivt valg kan utgjøre en stor forskjell.

Avtal møte med oss om pensjon

Hva er pensjon?

Pensjon er den inntekten du får når du slutter å jobbe. Det du bør ta stilling til, er hva du ønsker å få i inntekt når du blir pensjonist. Noen bør starte å spare ekstra tidlig, andre kan vente. Hva vil du? 

 

Hvorfor bør jeg spare til pensjon?

Når du avslutter din yrkeskarriere, forblir du den samme personen med lignende ønsker og behov. Derfor er det essensielt å reflektere over hvilke hobbyer, interesser, og den generelle livsstilen du håper å opprettholde i dine pensjonsår. For eksempel, hvis du har en lidenskap for reising, kan det hende du ønsker å fortsette med dette i større grad som pensjonist. Dette bør tas i betraktning i din økonomiske planlegging for fremtiden.

Med økende forventet levealder, vil mange av oss leve 25-30 år etter at vi har trådt inn i pensjonisttilværelsen. Det er derfor kritisk å planlegge din økonomi med tanke på at du vil tilbringe mange år i pensjon.

Eldre mann og dame med ipad

Hvor mye anbefales det at jeg har i pensjon?

Generelt anbefaler vi at pensjonsinntekten utgjør 80 % av lønna di. Da vil du få en inntekt som gjør at du som pensjonist kan opprettholde samme levestandard som du har nå. 

 

Hvordan kan jeg spare selv til pensjon?

Det finnes flere muligheter for å spare til egen pensjonssparing. Ofte anbefales enten sparing i aksjesparekonto eller IPS. 

Slik kan du spare til pensjon

Individuell pensjonssparing (IPS)

Sparer du til pensjonen i fond og velger IPS, kan du spare inntil 15.000 kroner i året og få inntil kr. 3.300 kroner i utsatt skatt. Med fondets avkastning og 22% i skattefradrag, er IPS et godt alternativ for å sikre fremtidsdrømmene dine.

Starter du pensjonssparingen tidlig kan et lite beløp gi deg tryggheten du trenger når du blir pensjonist.

Fordeler med IPS

  • Du betaler ingen skatt på avkastningen i spareperioden
  • Sparingen er fritatt for formuesbeskatning.
  • Du kan selv velge når du vil slutte å spare eller om du vil justere sparebeløpet underveis
  • Pengene kan du begynne å ta ut etter fylte 62 år
  • Utbetalingen beskattes med samme skattesats som ved sparingen, p.t. 22%. 
Aksjesparekonto (ASK)

Ønsker du å spare mer til pensjon, uten å binde pengene til en viss alder, anbefaler vi sparing i ASK.

Aksjesparekonto gjør aksje- og fondshandel mer gunstig for privatpersoner. Med aksjesparekonto kan du kjøpe, selge eller bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis. Innskutte beløp kan til enhver tid tas ut uten beskatning. 

Les mer om fondssparing

Egen pensjonskonto

Egen pensjonskonto gjelder for deg som jobber i en privat bedrift med innskuddspensjon. Fra 1. februar 2021 har alle fått egen pensjonskonto, men man kan velge å flytte den. Dette heter selvvalgt pensjonskonto. 

Egen pensjonskonto innebærer at innskuddspensjon fra tidligere arbeidsforhold blir samlet på én konto hos pensjonsleverandøren til nåværende arbeidsgiver.

Spire

Nysgjerrig på fondssparing?

Kom i gang med langsiktig sparing ved å starte sparing i fond.

Pensjon kort forklart

Alderspensjon
Den pensjonen du får utbetalt når du blir pensjonist. Utbetalingen kan komme fra folketrygden, tjenestepensjon og/eller egen pensjonsordning.
AFP - avtalefestet pensjon

Man skiller mellom AFP i privat og i offentlig sektor. I privat sektor er AFP en livsvarig pensjonsordning du kan ta ut fra du fyller 62 år så lenge man oppfyller kravene som stilles. I offentlig sektor er AFP er førtidspensjonsordning, som forutsetter at du går av med pensjon helt eller delvis før du fyller 67 år.

Tjenestepensjon

Tjenestepensjon er en pensjonsordning der arbeidsgiver setter av en del av lønnen til pensjonssparing for de ansatte. Alle arbeidstakere både i privat og offentlig sektor har som hovedregel krav på tjenestepensjon. 

Hva er egen pensjonskonto?

Egen pensjonskonto innebærer at alle som er ansatt i privat sektor og som har innskuddspensjon får samlet pensjon som er oppspart fra tidligere. Pensjonen samles på din pensjonskonto i innskuddspensjonsordningen du har hos din nåværende arbeidsgiver. 

IPS - Individuell pensjonssparing

IPS er en ordning for egen pensjonssparing som er underlagt bestemte regler, og som gir skattefordel. Sparer du til pensjonen i fond og velger IPS, kan du spare inntil 15.000 kroner i året og få inntil kr. 3.300 kroner i skattefradrag. Skatt betaler du når du tar pengene ut. IPS er fritatt for formuesskatt. Pengene er bundet til pensjon og kan tas ut fra du fyller 62 år.

Aksjesparekonto

Ønsker du å spare mer til pensjon, uten å binde pengene til en viss alder, anbefaler vi sparing i Aksjesparekonto. 
Aksjesparekonto gjør aksje- og fondshandel mer gunstig for privatpersoner. Med aksjesparekonto kan du kjøpe, selge eller bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis. Innskutte beløp kan til enhver tid tas ut uten beskatning.

Ansatte Aasen Sparebank

Vi hjelper deg med å nå pensjonsdrømmen

Avtale et møte med en av våre rådgivere!